I denne videoen gir vi deg en rask innføring i noen kjøkkenkniver og hvordan de er bygget opp.
Det kan være lett å bli overveldet av mengden ulike kniver som finnes og hvilke bruksområder de har. Japanske kjøkkenkniver er bygget opp på flere forskjellige måter, noe som gir knivene ulike egenskaper. Men det er ikke bare formen på bladet og kjøkkenkniven størrelse som bestemmer hvordan kniven oppfører seg.
Stål og håndtak
– I Japan velger man kniv ut fra stålkvalitet, og så får man et enkelt håndtak med på kjøpet, forteller Jørn Aronsen, knivekspert hos SkarpeKniver.com.
Og kvaliteten på stålet er det aller viktigste med en god kniv. Men også håndtaket og hvordan det er festet til stålet er avgjørende.
De fleste kjøkkenkniver av kvalitet har gjennomgående tange. Det vil si at stålet videreføres fra knivbladet og gjennom hele håndtaket. En gjennomgående tange gir en mer solid og bedre balansert kniv. Tangen er festet til et håndtak med to eller tre nagler. Håndtaket kan være laget av tre, metall eller mer moderne materialer som det antibakterielle kunstmaterialet pom.
Noen kniver har også en forsterkning i stålet, et bolster, som sitter mellom knivbladet og håndtaket.
– Bolsteret skal beskytte treet i håndtaket mot vann og vil bedre balansen, sier Aronsen.
Les hele vår guide til valg av kjøkkenkniv på Skarpekniver.com